De evolutie van het moderne kantoor: Werkplek in beweging


werk kantoor

Het moderne kantoor: een evoluerende werkplek

Het kantoor, ooit beschouwd als de traditionele werkplek, heeft in de loop der jaren een transformatie ondergaan. Met de opkomst van technologie en veranderende werkpatronen is het moderne kantoor nu veel meer dan alleen een fysieke locatie waar mensen samenkomen om te werken. Het is een dynamische omgeving die inspeelt op de behoeften en verwachtingen van werknemers.

Flexibiliteit is een sleutelwoord geworden in moderne kantoren. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat werknemers verschillende werkstijlen hebben en dat niet iedereen gedijt in dezelfde omgeving. Daarom zijn er nu verschillende soorten werkruimtes beschikbaar, zoals open kantoortuinen, stilteruimtes, vergaderzalen en lounges. Werknemers kunnen zelf bepalen welke ruimte het beste bij hun taken past en waar ze het meest productief kunnen zijn.

Een andere belangrijke verandering is de integratie van technologie in het moderne kantoor. Van laptops tot smartphones en slimme apparaten, technologie speelt een cruciale rol in het faciliteren van efficiënt werken. Draadloze connectiviteit maakt het mogelijk om overal in het kantoor te werken, terwijl videoconferenties en samenwerkingsplatforms teams met elkaar verbinden, zelfs als ze zich op verschillende locaties bevinden.

Naast flexibiliteit en technologie staat ook het welzijn van werknemers centraal in moderne kantoren. Bedrijven erkennen steeds meer het belang van een gezonde en comfortabele werkomgeving. Ergonomische meubels, verstelbare bureaus en natuurlijke verlichting dragen bij aan het creëren van een positieve werkervaring. Daarnaast worden steeds vaker ruimtes voor ontspanning en welzijn geïntegreerd, zoals fitnessruimtes, meditatieruimtes en gezellige hoekjes waar werknemers kunnen ontspannen en opladen.

Het moderne kantoor is ook gericht op samenwerking en creativiteit. In plaats van afzonderlijke werkplekken worden gemeenschappelijke ruimtes gecreëerd waar werknemers elkaar kunnen ontmoeten, ideeën kunnen uitwisselen en samen kunnen werken aan projecten. Dit bevordert niet alleen de teamdynamiek, maar stimuleert ook innovatie en creativiteit.

Tot slot is duurzaamheid een belangrijk aspect geworden in moderne kantoren. Bedrijven streven naar milieuvriendelijke oplossingen zoals energiezuinige verlichting, recyclingprogramma’s en het verminderen van papiergebruik. Dit draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar creëert ook een bewuste bedrijfscultuur die gewaardeerd wordt door werknemers.

Het moderne kantoor is dus veel meer dan alleen een plek om te werken. Het is een evoluerende werkplek die inspeelt op de behoeften van werknemers, technologie omarmt, welzijn bevordert, samenwerking stimuleert en duurzaamheid nastreeft. Door deze veranderingen kunnen werknemers zich beter concentreren, productiever zijn en een betere werk-privébalans ervaren. Het kantoor van vandaag is een dynamische omgeving die de weg vrijmaakt voor de toekomst van werk.

 

9 Tips voor een Succesvol Kantoorleven

  1. Zorg ervoor dat je kantoorruimte goed georganiseerd en opgeruimd is.
  2. Neem regelmatig pauzes om je energie te herstellen en productiever te zijn.
  3. Wees vriendelijk en respectvol tegenover collega’s en klanten.
  4. Blijf altijd professioneel in het kantoor, ook als er spanningen zijn tussen collega’s of met een klant.
  5. Gebruik de juiste tools om effectief samen te werken met anderen in het kantoor, zoals e-mail, chatprogramma’s of projectmanagementsoftware..
  6. Probeer afleiding uit de weg te gaan door onnodige vergaderingen of discussies te vermijden, of door bepaalde taken thuis uit te voeren als dat mogelijk is..
  7. Wees proactief
  8. Zorg voor een goede balans tussen werk en privé
  9. Blijf bijgewerkt over de laatste trends in technologie en communicatie die van toepassing zijn op jouw bedrijfssector – dit kan je helpen bij het maken van slimme beslissingen voor jouw bedrijf!

Zorg ervoor dat je kantoorruimte goed georganiseerd en opgeruimd is.

Een opgeruimd kantoor, een georganiseerde geest

Een goed georganiseerde en opgeruimde kantoorruimte kan een wereld van verschil maken in je productiviteit en gemoedstoestand. Wanneer je werkplek netjes is, creëer je een omgeving waarin je efficiënt kunt werken en je beter kunt concentreren.

Het begint allemaal met het opruimen van rommel. Verwijder onnodige papieren, lege mappen en andere overbodige items van je bureau. Maak gebruik van opbergbakken, lades en planken om alles een eigen plek te geven. Een opgeruimd bureau zorgt voor meer focus en minder afleiding tijdens het werken.

Daarnaast is het belangrijk om je digitale ruimte te organiseren. Sorteer je bestanden in logische mappen op je computer of in de cloud. Verwijder onnodige bestanden en maak regelmatig back-ups om ervoor te zorgen dat belangrijke informatie veilig is.

Een goed georganiseerd kantoor betekent ook dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik is. Zorg ervoor dat essentiële kantoorbenodigdheden zoals pennen, notitieblokken en post-its gemakkelijk toegankelijk zijn. Dit bespaart tijd en voorkomt dat je constant moet zoeken naar wat je nodig hebt.

Een overzichtelijke werkplek heeft niet alleen invloed op jou, maar ook op de mensen om je heen. Het straalt professionaliteit uit naar collega’s en klanten die jouw kantoor bezoeken. Een georganiseerde omgeving kan ook een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand en stress verminderen.

Het organiseren en opruimen van je kantoorruimte is een doorlopend proces. Neem regelmatig de tijd om je werkplek op te ruimen en te ordenen. Dit helpt je om georganiseerd te blijven en voorkomt dat rommel zich opstapelt.

Dus, zorg ervoor dat je kantoorruimte goed georganiseerd en opgeruimd is. Het zal niet alleen bijdragen aan een productievere werkomgeving, maar het zal ook een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand en welzijn. Een opgeruimd kantoor betekent een georganiseerde geest!

Neem regelmatig pauzes om je energie te herstellen en productiever te zijn.

In het moderne kantoorleven, waar we vaak geconfronteerd worden met deadlines en een hoge werkdruk, vergeten we soms hoe belangrijk het is om regelmatig pauzes te nemen. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar het nemen van korte onderbrekingen gedurende de werkdag kan eigenlijk helpen om je energie te herstellen en je productiviteit te verhogen.

Wanneer we lange uren achter ons bureau doorbrengen zonder pauze, kunnen we merken dat onze concentratie afneemt en vermoeidheid toeslaat. Onze hersenen hebben tijd nodig om op te laden en nieuwe informatie te verwerken. Door regelmatig korte pauzes in te lassen, geef je jezelf de kans om even weg te stappen van je werkplek en je gedachten te verzetten.

Een korte wandeling maken, even een praatje maken met een collega of gewoon even ontspannen met een kopje koffie of thee kan wonderen doen voor je energieniveau. Het kan helpen om stress te verminderen, spanning in je lichaam los te laten en je geest op te frissen. Bovendien kan het nemen van pauzes ook bijdragen aan een betere focus en creativiteit wanneer je weer aan het werk gaat.

Het is belangrijk om deze pauzes bewust in te plannen en er echt van te genieten zonder afleiding van werkgerelateerde zaken. Gebruik deze tijd om even los te komen van de drukte en nieuwe energie op te doen. Je zult merken dat je na een korte pauze frisser en meer gefocust terugkomt, waardoor je productiever kunt zijn en betere kwaliteit werk kunt leveren.

Dus, onthoud: neem regelmatig pauzes gedurende je werkdag. Het is geen tijdverspilling, maar een waardevolle investering in je eigen welzijn en productiviteit. Door even afstand te nemen van je werk en te ontspannen, geef je jezelf de kans om op te laden en met hernieuwde energie weer aan de slag te gaan.

Wees vriendelijk en respectvol tegenover collega’s en klanten.

Wees vriendelijk en respectvol tegenover collega’s en klanten: de sleutel tot een succesvol kantoor

Een vriendelijke en respectvolle houding is van onschatbare waarde in de werkomgeving. Of het nu gaat om collega’s onderling of interacties met klanten, het tonen van vriendelijkheid en respect legt de basis voor een positieve en productieve werkcultuur.

Vriendelijkheid is besmettelijk. Door anderen met een glimlach en beleefdheid te benaderen, creëer je een aangename sfeer waarin mensen zich op hun gemak voelen. Dit bevordert open communicatie, samenwerking en teamgeest. Een positieve werkomgeving draagt bij aan een hogere motivatie, betere prestaties en verhoogde tevredenheid bij zowel collega’s als klanten.

Respect is eveneens essentieel in de professionele omgang. Het betekent luisteren naar anderen, hun ideeën waarderen en verschillende perspectieven accepteren. Door respect te tonen voor ieders mening, achtergrond en vaardigheden bevorder je een inclusieve cultuur waarin iedereen zich gewaardeerd voelt. Dit leidt tot verbeterde samenwerking, innovatie en creativiteit binnen het team.

Het belang van vriendelijkheid en respect reikt verder dan alleen interne relaties. Klantinteracties zijn cruciaal voor het succes van een bedrijf. Door vriendelijkheid te tonen aan klanten creëer je een positieve indruk die hen zal bijblijven. Vriendelijke service vergroot niet alleen de klanttevredenheid, maar kan ook leiden tot positieve mond-tot-mondreclame en het behouden van langdurige klantrelaties.

Het is belangrijk om te onthouden dat vriendelijkheid en respect niet alleen moeten worden getoond wanneer alles goed gaat. Het is juist in uitdagende situaties waarin deze waarden op de proef worden gesteld. Door kalm te blijven, empathie te tonen en op een respectvolle manier met conflicten om te gaan, kun je moeilijke momenten effectief aanpakken en de harmonie binnen het team behouden.

Kortom, vriendelijkheid en respect zijn de bouwstenen van een succesvol kantoor. Door deze waarden hoog in het vaandel te houden, creëer je een werkomgeving waarin mensen gedijen, samenwerken en groeien. Het tonen van vriendelijkheid en respect is niet alleen goed voor de sfeer op kantoor, maar ook voor het behalen van professioneel succes en het opbouwen van sterke klantrelaties.

Blijf altijd professioneel in het kantoor, ook als er spanningen zijn tussen collega’s of met een klant.

Blijf altijd professioneel in het kantoor: Effectief omgaan met spanningen

Het kantoor kan soms een broeinest zijn van spanningen tussen collega’s of zelfs met klanten. Hoewel het begrijpelijk is dat emoties hoog kunnen oplopen, is het essentieel om altijd professioneel te blijven, ongeacht de situatie. Hier zijn enkele tips om effectief om te gaan met spanningen en een professionele werkomgeving te behouden.

Ten eerste is het belangrijk om kalm te blijven en niet toe te geven aan impulsieve reacties. Neem even de tijd om na te denken voordat je reageert op een uitdagende situatie. Adem diep in en uit, en probeer je emoties onder controle te houden. Door rustig te blijven, kun je beter nadenken over de beste manier om met de spanning om te gaan.

Ten tweede is communicatie van cruciaal belang. Probeer open en respectvol met elkaar te praten, zelfs als er meningsverschillen zijn. Luister actief naar de andere partij en probeer hun standpunt te begrijpen voordat je reageert. Vermijd persoonlijke aanvallen en focus op het bespreken van feiten en mogelijke oplossingen.

Daarnaast kan het nuttig zijn om een neutrale derde partij in te schakelen wanneer de spanningen hoog oplopen. Dit kan bijvoorbeeld een leidinggevende, HR-medewerker of bemiddelaar zijn. Deze persoon kan helpen bij het faciliteren van constructieve gesprekken en het vinden van een compromis dat voor alle partijen acceptabel is.

Een andere belangrijke tip is om jezelf niet te laten meeslepen in roddels of negatieve gesprekken. Blijf gefocust op je eigen werk en vermijd het verspreiden van geruchten. Negativiteit kan de werkomgeving vergiftigen en de professionele sfeer verstoren. Richt je liever op het behouden van een positieve houding en het bijdragen aan een gezonde werkcultuur.

Tot slot, onthoud dat respect voor anderen en hun standpunten van groot belang is. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, zelfs als je het er niet mee eens bent. Probeer altijd beleefd te blijven, zelfs als de spanningen hoog oplopen. Respectvol gedrag draagt bij aan een professionele werkomgeving waarin iedereen zich gerespecteerd voelt.

In een kantooromgeving kunnen spanningen soms onvermijdelijk zijn, maar het is cruciaal om altijd professioneel te blijven. Door kalm te blijven, effectief te communiceren, neutrale hulp in te schakelen indien nodig, negativiteit te vermijden en respectvol gedrag te tonen, kun je bijdragen aan een gezonde en professionele werkcultuur waarin iedereen tot zijn recht komt.

Gebruik de juiste tools om effectief samen te werken met anderen in het kantoor, zoals e-mail, chatprogramma’s of projectmanagementsoftware..

Effectief samenwerken is essentieel in een kantooromgeving. Het gebruik van de juiste tools kan een groot verschil maken in het verbeteren van de communicatie en het stroomlijnen van taken. Of het nu gaat om e-mail, chatprogramma’s of projectmanagementsoftware, deze tools helpen teams om efficiënter en productiever te werken.

E-mail is al lange tijd een belangrijk communicatiemiddel op kantoor. Het stelt werknemers in staat om snel berichten en documenten uit te wisselen, updates te delen en feedback te geven. Het is echter belangrijk om bewust te zijn van het overmatig gebruik van e-mail, aangezien dit kan leiden tot een overvolle inbox en vertraging in de communicatie. Door e-mails beknopt en duidelijk te houden, kunnen werknemers effectiever met elkaar communiceren.

Chatprogramma’s zijn ook waardevolle tools voor samenwerking op kantoor. Ze bieden real-time communicatie tussen teamleden, waardoor directe feedback mogelijk is en vragen snel kunnen worden beantwoord. Chatprogramma’s zijn vooral handig voor snelle discussies, informele updates of het organiseren van ad-hoc vergaderingen zonder dat iedereen fysiek aanwezig hoeft te zijn.

Daarnaast kunnen projectmanagementtools de samenwerking binnen een team naar een hoger niveau tillen. Deze software biedt een centrale hub waarin teamleden taken kunnen toewijzen, deadlines kunnen instellen, documenten kunnen delen en de voortgang van projecten kunnen bijhouden. Door alle relevante informatie op één plek te hebben, wordt de communicatie gestroomlijnd en worden misverstanden verminderd.

Het is belangrijk om de juiste tools te kiezen die passen bij de behoeften van het team en het type werk dat wordt verricht. Het kan nuttig zijn om te experimenteren met verschillende tools en feedback van het team te verzamelen om te bepalen welke het beste werken voor de specifieke situatie.

Kortom, het gebruik van de juiste tools voor samenwerking op kantoor is essentieel om efficiëntie en productiviteit te bevorderen. Of het nu gaat om e-mail, chatprogramma’s of projectmanagementsoftware, deze tools vergemakkelijken de communicatie, vereenvoudigen taken en zorgen ervoor dat teams effectief kunnen samenwerken om hun doelen te bereiken.

Probeer afleiding uit de weg te gaan door onnodige vergaderingen of discussies te vermijden, of door bepaalde taken thuis uit te voeren als dat mogelijk is..

Productief werken op kantoor: minimaliseer afleidingen

Het moderne kantoor kan soms een broeinest zijn van afleidingen. Van constante vergaderingen tot onnodige discussies, het is gemakkelijk om je focus te verliezen en kostbare tijd te verspillen. Gelukkig zijn er strategieën die je kunt toepassen om afleidingen te minimaliseren en productiever te werken.

Een belangrijke tip is om onnodige vergaderingen of discussies te vermijden. Hoewel vergaderingen belangrijk kunnen zijn voor samenwerking en besluitvorming, kunnen ze ook tijdverspilling zijn als ze niet goed gepland of noodzakelijk zijn. Voordat je een vergadering bijwoont, vraag jezelf af of jouw aanwezigheid echt nodig is en of het onderwerp niet op een andere manier kan worden opgelost, zoals via e-mail of een kort overleg met collega’s. Door selectiever te zijn in het bijwonen van vergaderingen kun je kostbare tijd besparen en je concentreren op taken die jouw aandacht vereisen.

Een andere strategie is om bepaalde taken thuis uit te voeren als dat mogelijk is. Thuiswerken biedt vaak een rustige omgeving zonder de constante stroom van collega’s die vragen stellen of andere afleidingen op kantoor. Als je merkt dat je bepaalde taken beter kunt uitvoeren zonder de drukte van het kantoor, overweeg dan om deze taken thuis in te plannen. Dit kan helpen om gefocust te blijven en meer gedaan te krijgen in minder tijd.

Het minimaliseren van afleidingen op kantoor is essentieel om productief te kunnen werken. Door bewust te zijn van onnodige vergaderingen en discussies, en door taken die beter thuis kunnen worden gedaan daar ook daadwerkelijk uit te voeren, kun je je concentratie verbeteren en je productiviteit verhogen. Probeer deze tips toe te passen en ervaar zelf de voordelen van een afleidingsvrije werkomgeving.

Wees proactief

Een belangrijke tip voor werken op kantoor is om proactief te zijn. In plaats van af te wachten tot er taken naar je toe komen, neem het initiatief en wees actief betrokken bij je werk.

Proactiviteit houdt in dat je vooruit denkt en actie onderneemt voordat er om gevraagd wordt. Dit betekent dat je niet alleen reageert op wat er gebeurt, maar ook zelf initiatief neemt om problemen op te lossen en kansen te benutten.

Wanneer je proactief bent, laat je zien dat je verantwoordelijkheid neemt voor je werk en dat je bereid bent om een stapje extra te zetten. Dit kan leiden tot meer voldoening in je werk en het vergroten van de kans op succes.

Een manier om proactief te zijn is door zelfstandig taken op te pakken en deadlines na te streven. Wacht niet tot anderen je vertellen wat er moet gebeuren, maar identificeer zelf wat er nodig is en ga aan de slag. Dit toont aan dat je gemotiveerd bent en in staat bent om zelfstandig te werken.

Daarnaast kun je proactiviteit tonen door mee te denken met verbeteringen binnen het team of de organisatie. Kom met suggesties en ideeën om processen efficiënter te maken of nieuwe mogelijkheden te verkennen. Dit laat zien dat je betrokken bent bij het grotere geheel en bereid bent om bij te dragen aan de groei van het bedrijf.

Proactiviteit kan ook betrekking hebben op communicatie. Neem het initiatief om feedback te vragen aan collega’s en leidinggevenden, zodat je kunt groeien en jezelf kunt verbeteren. Daarnaast kun je zelf ook feedback geven aan anderen, op een constructieve manier, om zo bij te dragen aan een positieve werkomgeving.

Kortom, wees proactief op kantoor en neem het heft in eigen handen. Door vooruit te denken, initiatief te tonen en verantwoordelijkheid te nemen, vergroot je niet alleen je eigen succeskansen, maar draag je ook bij aan een productieve en positieve werkomgeving.

Zorg voor een goede balans tussen werk en privé

In de hedendaagse drukke en veeleisende werkomgeving is het behouden van een goede balans tussen werk en privé essentieel voor ons welzijn en geluk. Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden op kantoor, maar het is belangrijk om tijd en ruimte te creëren voor onszelf, onze familie en onze hobby’s.

Een goede balans tussen werk en privé heeft vele voordelen. Het stelt ons in staat om te ontspannen, op te laden en stress te verminderen. Door tijd door te brengen met onze dierbaren, kunnen we waardevolle relaties onderhouden en genieten van momenten van geluk buiten het werk. Bovendien kan het nastreven van hobby’s of andere interesses ons helpen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, creativiteit te stimuleren en een gevoel van voldoening te ervaren.

Om een goede balans tussen werk en privé te bereiken, zijn er verschillende strategieën die we kunnen toepassen. Allereerst is het belangrijk om realistische verwachtingen voor onszelf te stellen. We moeten erkennen dat we niet alles perfect kunnen doen en dat het oké is om af en toe “nee” te zeggen tegen extra taken of verzoeken die onze tijd overbelasten.

Daarnaast is het cruciaal om duidelijke grenzen tussen werk- en privétijd vast te stellen. Dit betekent dat we ons aan onze werkschema’s houden, pauzes nemen wanneer nodig en proberen werkgerelateerde zaken buiten werktijd te vermijden. Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor ontspanning, hobby’s en sociale activiteiten die ons energie geven en ons helpen los te koppelen van de werkomgeving.

Communicatie speelt ook een sleutelrol bij het creëren van een goede balans tussen werk en privé. We moeten open en eerlijk zijn met onze collega’s en leidinggevenden over onze behoeften en grenzen. Door duidelijk te communiceren over onze beschikbaarheid en prioriteiten kunnen we voorkomen dat werk ons privéleven overheerst.

Ten slotte is het belangrijk om zelfzorg te prioriteren. Dit omvat voldoende slaap, gezonde voeding, lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga. Door voor onszelf te zorgen, kunnen we beter omgaan met stressfactoren op het werk en genieten van een betere algehele welzijn.

Een goede balans tussen werk en privé is een essentieel onderdeel van een gezond en bevredigend leven. Het stelt ons in staat om succesvol te zijn op het werk terwijl we ook tijd vinden voor de dingen die echt belangrijk voor ons zijn. Door bewust aandacht te besteden aan deze balans, kunnen we een gelukkiger, gezonder en meer vervuld leven leiden, zowel op kantoor als daarbuiten.

Blijf bijgewerkt: De kracht van technologie en communicatie op het kantoor

In de snel veranderende wereld van vandaag is het essentieel voor bedrijven om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends in technologie en communicatie. Of je nu een klein bedrijf runt of een multinational bent, het begrijpen en toepassen van deze trends kan je helpen om slimme beslissingen te nemen die jouw bedrijf naar succes leiden.

Technologie speelt een cruciale rol in vrijwel elke bedrijfssector. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe tools, software en apparaten die relevant zijn voor jouw specifieke branche. Of het nu gaat om geavanceerde analysetools, cloudoplossingen, kunstmatige intelligentie of Internet of Things (IoT), het toepassen van deze technologieën kan je helpen om efficiënter te werken, kosten te besparen en nieuwe kansen te ontdekken.

Daarnaast is communicatie een sleutelfactor in het moderne kantoor. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends op dit gebied. Denk aan tools voor samenwerking op afstand, videoconferentiesystemen en instant messaging-apps. Door effectieve communicatiemiddelen te gebruiken, kun je naadloos samenwerken met collega’s, klanten en partners overal ter wereld.

Het bijhouden van de laatste trends in technologie en communicatie heeft vele voordelen voor jouw bedrijf. Het stelt je in staat om concurrerend te blijven in een steeds veranderende markt. Door up-to-date te blijven, kun je nieuwe kansen identificeren en innovatieve oplossingen vinden voor uitdagingen binnen jouw branche.

Bovendien kan het toepassen van de nieuwste technologieën en communicatiemiddelen de productiviteit van jouw team verhogen. Efficiëntere workflows, betere samenwerking en snellere besluitvorming zijn slechts enkele voordelen die je kunt behalen door bij te blijven met de nieuwste trends.

Dus, blijf bijgewerkt! Neem de tijd om onderzoek te doen, volg relevante blogs en nieuwsbronnen, en neem deel aan conferenties en webinars om op de hoogte te blijven van wat er speelt in jouw bedrijfssector. Door deze kennis toe te passen in jouw bedrijf, kun je slimmere beslissingen nemen die leiden tot groei, succes en concurrentievoordeel.

Kortom, technologie en communicatie zijn krachtige hulpmiddelen die het moderne kantoor transformeren. Blijf bijgewerkt over de laatste trends in jouw bedrijfssector en maak gebruik van deze kennis om slimme beslissingen te nemen voor jouw bedrijf. Het is een investering die zichzelf zeker zal terugbetalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.